Recent Posts

Aandacht in het hier en nu

Soms heb je van die dagen dat je fladdert van een het naar het ander. Het lukt niet om je aandacht te focussen op wat je graag wilt doen. Voor dat je het weet is de dag voorbij gevlogen en heb je niet bereikt wat je voor ogen had. Jij wilt heel graag het tij keren maar je weet niet goed hoe.

Last van fladderen

Vandaag had ik zo’n dag die op tijd begon met allerlei huishoudelijke klusjes. Ik had mijn to do lijst klaar liggen met drie zakelijke dingen die ik graag wilde doen. En toch lukte het mij niet om mij erop te richten. Even een mail lezen, even social media kijken, even reageren op, even naar de markt, even de was ophangen, even de tv aan… Ken je dat? Je weet wat je wilt, je hebt het helder en toch lukt het niet.

In plaats van te blijven fladderen en te bedenken wat ik nog allemaal wil doen en hoe laat het nu alweer is, besloot ik mezelf te centreren. Terug naar mezelf. Wie ben ik op dit moment? Wat is mijn energie op dit moment? Ik ging op de bank zitten met een meditatie muziekje. Zo’n tingelingeling muziekje en deed met enige tegenzin mijn ogen dicht. Ik nam een moment om te voelen hoe de energie in mij stroomde. Ik liet mijn gedachten voorbij drijven. Elke hardnekkige gedachte over wat ik nog wilde doen, stopte ik met het het woord ‘Stop’.

Aandacht richten op je lichaam

Ik richtte mijn aandacht op mijn mijn voeten. Hoe voelen die? Zijn die blij? Ja. En mijn enkels. Hoe voelen die? Met het commando: ‘Ontspan’ liet ik alle spanning los. Ik ging verder met mijn onderbenen, knieën, bovenbenen, heupen, middenrif, hals, linkerarm, rechterarm, rug en hoofd. Ik liet mijn hoofd ontspannen zakken op de bank. Even voelen hoe dat voelt. En dan het commando ‘Ontspan’.

Langzaam maar zeker, kalmeren mijn gedachten. Ik voel mijzelf meer in mijn lichaam. Ik ben rustiger. Mijn focus is meer in het hier en nu. De ontspannende muziek werkt goed. Ik kan mij eraan overgeven. Mijn lichaam word loom en kalm. Een fijne, rustige ervaring van het nu. In een kwartiertje kwam ik tot rust en tot inzicht. Ik weet wat ik wil doen en besluit de draad weer op te pakken. Een ding tegelijk. Met de muziek op de achtergrond begin in aan mijn eerste opdracht. Gewoon omdat het kan. In een kwartier kan ik het tij keren door deze oefening te doen. Ik kan mij weer focussen op wat ik gedaan wil krijgen.

Hieronder vind je de audio om je te begeleiden bij deze oefening.

  1. Verbeter je ochtendroutine en je humeur Leave a reply
  2. Last van innerlijke onrust? Leave a reply
  3. 2018: Intenties neerzetten Leave a reply
  4. Leef jij op basis van tolerantie of acceptatie?  Leave a reply
  5. Zelfwaardering Leave a reply
  6. De kracht van Duidelijkheid Leave a reply
  7. Het belang van spelen Leave a reply
  8. Maak rust een prioriteit Leave a reply
  9. Doelen & Voelen Leave a reply